Terug naar blog overzicht
Alle koeien naar buiten voor 2 tot 3 cent per glas melk

Do 1 augustus

Alle koeien naar buiten voor 2 tot 3 cent per glas melk

Gisteren was ik bij Klaas de Lange van Weerribben zuivel om een kort filmpje  te maken van hem en zijn bedrijf. Het is bijna niet vast te leggen, zelfs niet op film, hoe mooi en bijzonder het daar is. Aan de rand van natuurgebied de Weerribben lopen de koeien onmiskenbaar blij door de wei. Ze zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen en kiezen zelf wanneer ze gemolken worden. Echt prachtig! Zo blijft alles dichtbij de natuur en ontstaat er een fantastisch zuivel product, waar we elke dag van mogen genieten.
 
De koe die de dupe is
Nu las ik vanochtend toevallig dit artikel op nu.nl. Alhoewel er gelukkig wordt opgeroepen om te voorkomen dat koeien helemaal uit de wei verdwijnen, ziet de trend er niet goed uit. Op dit moment gaan steeds meer koeien op stal omdat ‘de kosten harder stijgen dan de melkprijs’. Dat is iets waar niet alleen overheden en landbouworganisaties over na moeten denken, maar juist ook wij als consumenten. Wij kunnen namelijk sneller het verschil maken. Blijkbaar zijn we momenteel niet bereid om een redelijke prijs te betalen voor onze melk, waardoor boeren in de problemen komen. Uiteindelijk zijn de koeien hier de dupe van... Als we 10-15 cent per liter meer zouden betalen, dan zou dit probleem opgelost zijn. Dat is 2-3 cent per glas melk.
 
Onze melk: krankzinnig duur of een eerlijke prijs?
De biologische melk van Klaas en Annie de Lange staat bij ons in het schap voor 99 cent per liter, versus 85 cent (niet-biologisch) bij een supermarkt. Sommige mensen vinden onze melk ‘krankzinnig duur’. Dat vind ik zeer opmerkelijk. Een prijsverschil van 2-3 cent per glas staat gelijk aan: het sturen van 1 smsje, 100 meter rijden met je auto, een halve minuut TV kijken, 20 seconde parkeren in de binnenstad van een grote stad, etc. Dingen die mensen dagelijks klakkeloos doen. 
 
Road to nowhere
Gelukkig geeft het rapport ook aan dat de intensivering van landbouw uiteindelijk niet het gewenste resultaat lijkt op te leveren. Het is mijns inziens ook een ‘road to nowhere’. Ik ben helemaal niet tegen bepaalde efficiëntie, maar je kunt alleen maar spreken over efficiëntie als de effectiviteit van het product overeind blijft. En dat bereken je niet alleen maar in euro’s. Blije koeien in de wei hebben namelijk waarde. Een waarde die naar mijn mening hoger ligt dan de prijs die we er nu voor willen betalen.  De reden is vaak dat we in alle drukte ‘zo maar’ een pak melk uit het schap grissen.

De consument heeft de macht
Alleen maar sturen op efficiëntie kan er ook toe leiden dat er steeds minder banen komen in de agrarische sector. Steeds meer boeren stoppen ermee en veel  arbeidsplaatsen worden overgenomen door machines, waardoor banen verdwijnen. En als er minder banen komen, kan straks ook niemand meer melk betalen van 85 cent per liter. En wat gaan we dan doen..? Tijd om de trend te breken dus, zeker als dat maar 2 cent per glas kost.
 
Nu hebben we het toevallig over melk, maar dit geldt natuurlijk voor veel meer producten. Als wij met elkaar een mooiere wereld willen hebben, dan zullen we onze stem toch echt dagelijks moeten laten gelden. We moeten onze euro aan de juiste dingen spenderen en stoppen met het kopen van goederen en diensten die ons uiteindelijk alleen maar verder de crisis in helpen. Een financiële crisis is pijnlijk, een cultureel-maatschappelijke crisis is volgens mij alles wat we niet moeten willen.

Bekijk de video voor een voorproefje van mijn bezoek aan de mooie zuivelboerderij van Klaas en Annie de Lange.

- Quirijn Bolle, oprichter Marqt - 

Meer weten over onze Weerribben zuivel? Lees het hier.

Reageer