Terug naar blog overzicht
Alles over... groente en fruit bij Marqt

Vr 25 oktober

Alles over... groente en fruit bij Marqt

Marqt heeft een voorkeur voor samenwerkingen met boeren en telers uit eigen land. Want waarom groenten en fruit van ver halen als we in Nederland zo veel lekkere groente- en fruitsoorten beschikbaar hebben? Bij het bepalen van ons aanbod volgen we zo veel mogelijk de seizoenen. Naast het feit dat dit het meest duurzaam is, zijn de meeste soorten ook gewoon veel lekkerder in hun eigen seizoen. Een belangrijke reden waarom we er graag even op wachten!
 
Soms halen we groente of fruit uit het buitenland. Dit doen we alleen als de groente- of fruitsoort echt niet in Nederland groeit en we hem toch niet willen missen in ons assortiment. Maar of het nu van ver komt of dichtbij, duurzame teelt en transparantie in de keten staan altijd voorop.
 
Al het groente en fruit bij Marqt wordt geteeld met aandacht voor mens, dier en natuur. De focus ligt altijd op een hoge kwaliteit en versheid. Daarnaast telen alle boeren met verantwoordelijkheid voor de bodem en met een voorkeur voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Zet je tanden eens in een sappig rood tomaatje of frisse, knapperige rucola en je proeft de natuur.
 
Duurzame groente en fruit, met én zonder keurmerk
Bij ons krijg je de groenten en fruit van het seizoen direct van de boeren en telers, uit alle streken van Nederland. Van de pompoen uit Zeewolde tot rucola uit het Brabantse Best: allen geteeld volgens dezelfde duurzame principes. De aardappelen, groente en fruit zijn vaak biologisch of hebben het Milieukeur.

Bij het woord ‘biologisch’ (producten met het Eko-keurmerk) kan iedereen zich wel een voorstelling maken, maar Milieukeur is wat minder bekend. Hoewel het woord wellicht anders doet vermoeden gaat het bij Milieukeur over meer dan het milieu alleen. De criteria voor een product om een Milieukeur te krijgen hebben betrekking op de gehele cyclus: van de grondstoffen en energiegebruik tot de verpakking en het afval. Het welzijn van mens, dier en natuur staat bovendien voorop en het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen wordt tot een minimum beperkt. Milieukeur certificeert het groente en fruit, zo weet jij zeker dat wat je in je mandje stopt, bijdraagt aan een duurzamere wereld. Nog meer weten over Milieukeur? Je leest er hier alles over.

Niet al ons groente en fruit is voorzien van een officieel Eko- of Milieukeurmerk. Zo’n keurmerk kost geld en omdat we veel samenwerken met kleinere boeren en telers hebben deze niet altijd de mogelijkheid om hiervoor in aanmerking te komen. Daar staat tegenover dat ze met een enorme toewijding en een groot hart voor de natuur hun producten telen. Bovendien voldoen ze vaak aan alle eisen voor het keurmerk. Frodo Dekker van de Heidevlinder uit Best is zo’n teler. Hij teelt bijvoorbeeld heerlijke rucola, die hij op een natuurlijke manier laat groeien door middel van de Brabantse oerbacterie (!). Bekijk rechtsboven het filmpje en luister naar zijn bijzondere verhaal. 
 
Aandacht voor vergeten groenten & streekproducten
Ons groente en fruit krijgt ruim de tijd om te groeien. De tomaten bijvoorbeeld, worden niet op steenwol geteeld maar in de volle grond. De voedende aarde van de volle grond geeft ze ook meteen een volle smaak! Biodiversiteit (de verscheidenheid van dieren, planten en micro-organismen) vinden we heel belangrijk. Planten hebben bijvoorbeeld andere plantensoorten nodig om in leven te kunnen blijven. Met ons aanbod en aandacht voor vergeten groenten willen we bijdragen aan deze biodiversiteit en de beschikbaarheid van bijzondere, waardevolle rassen. Neem de biologische gele en paarse penen van Gerjan Snippe uit Zeewolde: van de volle grond en met de hand geoogst. 

Naast vergeten groenten, hebben we ook oog voor mooie streekproducten. De Westlandse druif uit het Westland bijvoorbeeld, of Oppendoeser Ronde aardappels uit het dorpje Opperdoes in de gemeente Medemblik. Allemaal lokale producten met een verhaal, die het verdienen om vol in de spotlights te staan.

Bekijk rechts de video en ontdek het bijzondere verhaal van Frodo Dekker van de Heidevlinder! 

Wist je dat zowel Kwekerij Osdorp in Amsterdam als teler Gerjan Snippe uit Zeewolde mensen in dienst hebben die moeite hebben of hebben gehad om hun draai en plek te vinden in de maatschappij? Ze krijgen zo een leuke en leerzame baan, zijn in contact met andere mensen en verdienen hun eigen inkomen.

Reageer