Terug naar blog overzicht
Alles over.... brood bij Marqt

Vr 8 november

Alles over.... brood bij Marqt

Het deeg zetten, het laten rijzen en rusten, en de broden vormen om ze vervolgens te bakken. Zo bereiden elke dag weer beroepsbakkers, speciaal voor Marqt, onze broden. Dit wordt op dezelfde ambachtelijke manier gedaan zoals bakkers dat vroeger deden; met veel tijd en met 100% natuurlijke ingrediënten. Als je met veel zorg alleen de allerbeste ingrediënten uitkiest en de tijd zijn werk laat doen zijn allerlei toevoegingen namelijk helemaal niet nodig.
 
In Nederland zijn we dol op brood; het liefst eten we het in de ochtend, middag en soms ook nog als tussendoortje. Juist omdat we het regelmatig eten is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteit en natuurlijke ingrediënten. Bij Marqt kun je kiezen uit verschillende soorten brood: desembrood (op basis van desem) Frans brood (op basis van gist) of biologisch brood.   

Desembrood
Desembrood rijst met desem in plaats van met gist. Desem is een beslag van water en meel, maar het allerbelangrijkste ingrediënt is tijd. Tijd om in een natuurlijk tempo te rijzen. Het desem krijgt zo’n 48 uur de tijd om te rijzen. Juist door dit lange rijzen kan het deeg zijn heerlijke smaak ontwikkelen.

Door het vervolgens in onze stenen ovenvloer te bakken krijgt het brood zijn heerlijke krokante korst. Het desembrood bij Marqt wordt op de winkelvloer gebakken door ervaren bakkers van BBROOD. De Apache tarwe uit Frankrijk vormt de basis van de desembroden (met uitzondering van het speltbrood). Naast de goede bakkwaliteiten wordt deze tarwe op duurzame wijze verkregen. De smaak van desembrood is opvallend: het heeft een iets frisse smaak en een stevige structuur. Probeer bijvoorbeeld eens het meergranen desembrood of het spelt stokbrood! Meer weten over ons desembrood? Lees dan hier het persoonlijke verhaal van Renee Pater van BBROOD!

Frans brood
Frans brood heeft een karakteristieke smaak, maar wat onderscheidt Frans brood nou eigenlijk van ‘Nederlands’ brood? Om te beginnen de dunne, knapperige korst. Deze lijkt niet op de zachtere, brosse korst van het Nederlandse brood. De korst van Frans brood is dan wel knapperig, maar je moet er ook op kunnen kauwen. De binnenkant daarentegen, hoort juist heerlijk zacht te zijn. De basisingrediënten van ons Franse brood zijn bloem, zout, water en gist. Verder hangt veel af van de kwaliteiten van de bakker; het maken van een Frans brood vergt namelijk flink wat kennis en ervaring! 

Biologisch brood
Het biologische brood wordt gemaakt van meel van biologisch geteeld graan. De
boeren gebruiken bij hun teelt geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Van de ingrediënten moet tenminste 95% van biologische afkomst zijn. Goed om te weten! 

Hoewel elke broodsoort anders is en zijn eigen, unieke smaak en textuur heeft blijft het uitgangspunt hetzelfde: brood dat gemaakt wordt met aandacht, van 100% natuurlijke ingrediënten. En dan zijn allerlei toevoegingen helemaal niet nodig!

Wat vind jij belangrijk als het om brood gaat? Laat het ons weten via de comments hieronder of via Facebook. We zijn benieuwd!

Reageer